Decydując się na konkretne wyposażenie lokalu gastronomicznego, warto wziąć pod uwagę wszystkie najważniejsze aspekty związane ze specyfiką urządzeń, które usprawnią realizacje zamówień oraz organizację pracy w kuchni. Ważnym elementem każdej restauracji jest sprzęt wykorzystywany do smażenia. Jak zatem zapewnić odpowiednią płynność i tempo wydawania posiłków? Czy lepszym rozwiązaniem będzie frytkownica gastronomiczna, czy patelnia elektryczna?

Frytkownica gastronomiczna – wady oraz zalety

Frytkownica gastronomiczna to popularne rozwiązanie, wykorzystywane w wielu punktach gastronomicznych. Dzięki niej możemy w szybkim tempie przygotować posiłki, smażone na głębokim tłuszczu, takie jak frytki, opiekane ziemniaki czy panierowane mięso. Na rynku dostępne są również frytkownice gastronomiczne umożliwiające beztłuszczowe przygotowywanie potraw, poprzez użycie cyrkulacji powietrza.

Zalety zastosowania tego urządzenia w wyposażeniu gastronomii:

  • szybkość przygotowywania posiłków (wydajność niektórych frytkownic wynosi nawet do kilkudziesięciu kilogramów jedzenia na godzinę),
  • możliwość dostosowania specyfiki i rozmiaru frytkownicy do własnych potrzeb (wielkość misy, do której wlewany jest olej niezbędny do smażenia, wynosi od 0,6 l do 4 l),
  • możliwość zastosowania w urządzeniu filtrów, zapobiegających rozprzestrzenianiu się zapachu po całej restauracji,
  • szeroka gama produktów, które mogą być przygotowywane we frytkownicy (ziemniaki, mięso czy słodkie pączki i faworki),
  • cena podwójnej frytkownicy wynosi zaledwie kilkaset złotych.

Wady stosowania frytkownicy gastronomicznej:

  • Brak możliwości kontrolowania i wprowadzania zmian w trakcie smażenia – możliwe jest przygotowanie wyłącznie najprostszych potraw smażonych na głębokim tłuszczu.

Patelnia elektryczna – wady oraz zalety

Patelnia elektryczna jest urządzeniem, które stosuje się częściej w restauracjach, wydających dania, wymagające bardziej skomplikowanego procesu przygotowywania, takiego jak duszenie, grillowanie czy doprowadzanie wody do przygotowywanej potrawy.

Zalety zastosowania w lokalu gastronomicznym patelni elektrycznej:

  • możliwość tworzenia ekskluzywnych potraw poprzez dostęp do szerokiej gamy funkcji, takich jak duszenie, podsmażanie czy grillowanie,
  • możliwość poprawy tempa wykonywanej pracy poprzez użycie większej powierzchni patelni, niż w standardowych modelach,
  • ergonomiczne wykorzystanie energii elektrycznej,
  • dostępność modeli o zróżnicowanych właściwościach (możemy wybrać np. patelnię elektryczną, zajmującą osobne stanowisko pracy lub taką, która będzie nastawiana na już istniejące stanowisko pracy),
  • bezproblemowe utrzymanie w czystości.

Wady zastosowania tego urządzenia w wyposażeniu gastronomicznym:

  • wysoki koszt zakupu patelni.

Wybór pomiędzy patelnią elektryczną a frytkownicą gastronomiczną powinien być podyktowany głównie specyfiką danego punktu gastronomicznego. Jeżeli menu obfituje głównie w proste dania typu fast food, zapewne lepiej sprawdzi się wydajna frytkownica. Natomiast jeśli przyrządzane przez nas dania wymagają bardziej skomplikowanej obróbki termicznej, prawdopodobnie warto zainwestować w patelnię elektryczną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here