Wyposażenie kuchni, która jest niewątpliwie sercem każdego lokalu gastronomicznego, w maszyny gastronomiczne wiąże się z podejmowaniem trudnych decyzji, które z czasem przesądzą o wydajności naszej działalności bądź nie. Jednym z urządzeń, które może z pewnością zapewnić płynność wydawania posiłków i usprawnić system pracy całej kuchni jest kocioł warzelny.

Jak działa kocioł warzelny?

Działanie tego rodzaju maszyny gastronomicznej opiera się na tym, że w komorze grzejnej kotła równomiernie rozprowadzana jest odpowiednia temperatura. Dzięki temu, że nie występuje różnica w poszczególnych miejscach urządzenia problem tego, że pewna część jedzenia będzie nadmiernie przygotowana, a druga surowa, zostaje usunięty. Dzięki temu czas przygotowania potraw zostaje także odpowiednio skrócony. Dodatkowo dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji w kotle warzelnym już przygotowane potrawy dłużej utrzymują swoją temperaturę, co umożliwia ich dłuższe wydawanie, jako odpowiednich do spożycia. Zastosowanie nowoczesnych technologii w kotłach warzelnych daje możliwość stałego sterowania wysokością temperatury podczas przyrządzania posiłków, dzięki temu możemy wykorzystywać go do przygotowania zarówno prostych potraw, jak i tych, które wymagają długiego oraz złożonego procesu obróbki termicznej.  Generalnie praca urządzenia powoduje wzrost wydajności pracy całej kuchni, a więc także szybszą obsługę klientów lokalu gastronomicznego.

Kiedy warto wyposażyć się w kocioł warzelny?

Korzystanie z tego rodzaju urządzenia jest wskazane w miejscach, w których przygotowuje się dość dużą ilość danego posiłku, który ma zostać wydany w określonym czasie. Będzie do więc doskonałe rozwiązanie dla restauracji hotelowych czy generalnie lokali gastronomicznych, które przyjmuje spore liczby gości w tym samym czasie. Kocioł warzelny będzie także wręcz nieodzownym elementem wyposażenia takich placówek, jak stołówki w szkołach, przedszkolach czy szpitalach, gdzie również przygotowuje się duże ilości jedzenia, które wydawane są jednocześnie.

Jaka jest cena oraz specyfika tego rodzaju urządzenia?

Cena zastosowanego przez nas kotła będzie zależna przede wszystkim od jego producenta, pojemności, modelu, a co za tym idzie od tego, jaka jest jego wydajność, jakie ma tryby pracy oraz to czy została w nim zastosowana technologia manualnego sterowania temperaturom. Decydując się na wybór konkretnego sprzętu warto wziąć pod uwagę każdy z tych czynników i dostosować go do charakteru naszego lokalu. Im większa ilość wydawanych posiłków tym więcej warto zainwestować w taką maszynę gastronomiczną, aby ta dobrze się sprawowała i na odpowiednią skalę wspomagała pracę personelu gastronomicznego. Dolną granicą od której zaczynają się ceny kotłów warzelnych będzie kwota kilkuset złotych (600-700, w zależności od producenta oraz sprzedawcy, na którego się zdecydujemy) i będzie ona dotyczyła stosunkowo niewielkich modeli. Warto natomiast zadawać sobie sprawę z tego, że wprost proporcjonalnie do wielkości urządzenia będzie także rosła jego cena. Może ona sięgać nawet kilkunastu tysięcy przy nowoczesnych modelach światowych producentów.

Decydując się na wybór kotła gastronomicznego z pewnością zauważymy poprawę wydajności pracy całego zespołu, przez co wzrośnie także poziom zadowolenia naszych klientów, którzy będą mogli cieszyć się ciepłymi, świeżymi posiłkami, wydawanymi w możliwie jak najkrótszym czasie. To z całą pewnością wpłynie na pozytywny odbiór lokalu wśród klientów oraz pozwoli skrócić czas pracy pracowników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here