W dobie coraz większej koncentracji oraz intensyfikacji produkcji zwierzęcej szczególnego znaczenia nabierają wszelkiego rodzaju dodatki paszowe. Wśród nich można wyróżnić zakwaszacze oraz mieszanki aminokwasowe. Jakie jest ich znaczenie w diecie zwierząt i jak ich stosowanie wpływa na wydajność hodowli?
Zakwaszacze – jaka jest ich rola w diecie zwierząt hodowlanych?
Rola poszczególnych kwasów (zakwaszaczy) stosowanych w paszach zwierzęcych jest różna. Niemniej jednak ich zasadniczym zadaniem jest obniżenie pH treści żołądkowej i jelitowej zwierząt oraz regulowanie składu ich flory pokarmowej. To z kolei przekłada się bezpośrednio na zmniejszenie częstości występowania chorób (niskie pH zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych i innych szkodliwych patogenów w przewodzie pokarmowym zwierząt). Jest to szczególnie ważne w dobie znacznej redukcji profilaktycznego stosowania antybiotyków w hodowlach zwierzęcych.
Co więcej, spora grupa zakwaszaczy poprawia znacznie wchłanianie białek oraz produktów ich trawienia (peptydów i aminokwasów). Jest to szczególnie istotne dla osobników młodych, znajdujących się w okresie szybkiego rozwoju (a tym samym szybkiego przybierania na masie mięśniowej). Należy bowiem zdawać sobie sprawę z faktu, iż białka są głównym elementem budulcowym każdej komórki, a efektywność ich zużywania przez organizm jest pochodną ich wchłanialności przez przewód pokarmowy – im lepsze wchłanianie białek, tym szybszy rozwój zwierzęcia i znaczne podniesienie ekonomiczności całej hodowli.
Przykłady zakwaszaczy używanych w hodowlach zwierzęcych
Na rynku znaleźć można wiele rodzajów zakwaszaczy, których skład stanowią w głównej mierze różne kwasy organiczne i nieorganiczne. Spośród nich hodowcy stosują najczęściej następujące substancje:
- Kwas mrówkowy – jest substancją bardzo prostą i tanią. Co więcej, dodany do paszy wykazuje silne właściwości bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze.
- Kwas mlekowy – charakteryzuje się nieco słabszymi właściwości zakwaszającymi, ale jest bardzo skutecznym stymulatorem wzrostu. Podawany regularnie może pobudzać wątrobę i nerki zwierzęcia oraz zapobiegać stanom zapalnym przewodu pokarmowego.
- Kwas propionowy – wykazuje działanie konserwujące paszę i poprawia wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego.
Oczywiście, to tylko przykłady kwasów stosowanych jako dodatki paszowe. Co więcej, należy pamiętać, iż w zoptymalizowanych hodowlach zwierzęcych stosuje się zazwyczaj kilka zakwaszaczy jednocześnie.
Dodatki aminokwasowe w diecie zwierząt hodowlanych
Jak już wspominaliśmy, białka (a więc i tworzące je aminokwasy) są kluczowym substratem budulcowych dla rozwijającego się organizmu. Tym samym, zwiększenie ich dostępności w diecie poprzez dodatki aminokwasowe, bezpośrednio przekłada się na przyspieszenie procesów anabolicznych zachodzących w ciele zwierzęcia. To z kolei przekłada się na zwiększenie dziennych przyrostów w hodowli, a tym samym na podniesienie jej ekonomiczności.
Co więcej, stosowanie mieszanek białkowych pozwala na precyzyjne kontrolowanie dowozu poszczególnych aminokwasów, szczególnie egzogennych (niemożliwych do samodzielnego wytworzenia przez organizm zwierzęcia) i zapobieżenie ich niedoborom – te mogą spowolnić rozwój zwierzęcia, jak i zapobiec występowaniu chorób.
Mądrze prowadzona gospodarka żywieniowa i stosowanie dodatkowych paszowych (w tym zakwaszaczy i mieszanek aminokwasowych) pozwala na zoptymalizowanie i znaczną ekonomizację prowadzonej hodowli zwierzęcej.
Źródło: Bas-pol.pl – produkcja paszy