Jakie są nasze pierwsze myśli, gdy usłyszymy słowo „surowy”? Jednym najpierw przychodzi do głowy definicja dotycząca kogoś wymagającego, innym kojarzy się ono ze skromnością i brakiem ozdób, kolejnym z ostrym klimatem, a jeszcze innym z nieprzetworzonymi produktami żywnościowymi, czyli takimi, które nie były gotowane, pieczone, smażone ani poddane żadnej innej obróbce. Dziś przyjrzymy się temu ostatniemu znaczeniu, odnosząc się do czekolady Raw COCOA. Czym jest więc surowa czekolada i dlaczego warto jej spróbować?

Raw Cocoa – co to takiego?

W najprostszym rozumieniu Raw Cocoa to czekolada z surowego kakao. Jest ona wyrobem niskoprzetworzonym, który powstaje z nieprażonych ziaren kakaowa. Aby możliwa była przemiana tych wyjątkowych drobinek w tabliczkę czekolady są one rozcierane i konszowane, czyli mieszane, na zimno. W przypadku klasycznych wyrobów proces ten odbywa się w temperaturze od 60 do 100 stopni. Aby zachować wszystkie właściwości kakao i przenieść je do surowej czekolady konieczne jest jednak zapewnienie mniejszego niż 45 stopni poziomu ciepła.

W składzie tego produktu nie warto poszukiwać cukru lub innych słodzików, gdyż czekolada ekologiczna, bo i tak się ją nazywa, słodzona jest wyłącznie nektarem pochodzącym z kwiatów palmy kokosowej. Nie znajdzie się w niej również mleka. Całość tworzona jest więc przy użyciu zaledwie trzech surowców: nieprażonych ziaren kakaowca, masła kakaowego oraz nektaru z palmy kokosowej. W przeciwieństwie do klasycznych czekolad, które znajduje się na sklepowych półkach, nie zawiera ona żadnych sztucznych barwników, aromatów ani innych szkodliwych substancji. Taki skład sprawia, że wyrób doskonale sprawdzi się jako element diety wegańskiej lub bezglutenowej.

Dlaczego warto jeść surową czekoladę?

Surowa czekolada to idealne rozwiązanie dla każdego poszukiwacza zdrowych produktów, które nie tylko doskonale smakują, lecz także pełne są wartościowych składników. Produkty Raw COCOA  zawierają różnorodne minerały i makroelementy, do których zaliczyć można żelazo, potas, magnez oraz cynk i fosfor. Takie połączenie pomaga łagodzić codzienny stres, a także wpływa zbawiennie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Nieprażone kakao to również doskonały sposób na dostarczenie do organizmu antyoksydantów, których unikalne właściwości opóźniają procesy starzenia i wspierają działanie układu odpornościowego. Gotowy produkt, jakim jest przepyszna czekolada, wpływa także na poprawę nastroju i wspiera koncentrację.

Czekolada ekologiczna absolutnie nie jest nudna. Można się oczywiście zdecydować na wersję podstawową, jednak istnieje wiele wariantów smakowych. W zależności od preferencji spróbować można białej czekolady z dodatkiem cynamonu, pistacji i soli albo wiśni. Do gustu może przypaść czekolada kokosowa lub z dodatkiem orzechów laskowych. Miłośnicy mniej popularnych dodatków również nie poczują się zawiedzeni. Czekolada z surowego kakao z jagodami goji, o smaku cappucino migdałowego z morwą lub wiśni i acai zadowoli podniebienia szukające ciekawych nowości. Wyrób dostępny jest zarówno w wersji gorzkiej, jak i mlecznej.

Produkty Raw COCOA doskonale nadają się na czekoladowy prezent. Spodobają się nie tylko osobom na wegańskiej lub bezglutenowej diecie, lecz także każdemu, kto docenia naturalne wyroby stworzone ze składników o ekologicznym pochodzeniu.

Czekolada z surowego kakao to produkt wyjątkowy. Kryje się za nim doskonałe źródło zdrowych węglowodanów, tłuszczy i błonnika, a wszelkie składniki pochodzą z ekologicznych upraw. To wyrób doskonały dla każdego, kto świadomie dba o swoje zdrowie i chce cieszyć się smakiem pysznej czekolady.

źródło: octochocolate.pl – czekoladowe upominki Warszawa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here